Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

VSTV BiH dio globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja"

25.11.2020.

(Sarajevo, 25. novembar 2020. godine) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) i ove godine obilježava i podržava Međunarodnu kampanju „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, koja se obilježava od 25. novembra do 10. decembra 2020. godine.

Globalna kampanja, čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama, svake se godine provodi širom svijeta. Kampanja simbolično počinje 25. novembra, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, i traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

VSTV BiH svoju podršku u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja nastoji pružiti kroz aktivnosti projekta „Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH“, kojeg realizuje uz podršku Vlade Švedske, a koje su usmjerene na unaprjeđenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu i pružanju podrške u ostvarenju prava ranjivih grupa, uključujući žene žrtve nasilja, u kontaktu sa pravosuđem.

Kao doprinos u realizaciji globalne kampanje, VSTV BiH će 4. decembra organizovati početnu obuku za savjetnike za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u pravosudnim institucijama u BiH, s ciljem osiguravanja jednakih radnih uslova u pravosudnim institucijama, bez obzira na spol/rod, te promocije profesionalnog, zdravog i dostojanstvenog radnog okruženja, sprječavanjem pojava seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja.

VSTV BiH je svjestan izazova s kojim se susreću ranjive kategorije stanovništva u svakodnevnom životu te u doticaju s pravosuđem, kao i neophodnosti intenzivnijeg rada na poboljšanju trenutne situacije, posebno u segmentu zaštite žena žrtava nasilja.

Na potrebu intenzivnijeg angažmana u navedenom segmentu, ukazuju i rezultati istraživanjâ, prema kojim je nasilje nad ženama jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava, te da je u BiH, čak 47% žena, tokom života iskusilo neki oblik nasilja.

VSTV BiH se zalaže za provođenje svih zakonodavnih i drugih mjera koje za cilj imaju osiguravanje pravnog, institucijskog i organizacijskog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, generalno zaštitu žrtava nasilja te kažnjavanje počinitelja nasilja.

U nastojanju da dodatno unaprijedi rodnu ravnopravnost u pravosuđu BiH, kao jedan od preduslova za iskorjenjivanje rodno zasnovanog nasilja, VSTV BiH je usvojilo Strategiju za unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu BiH, na temelju koje će sve pravosudne institucije donijeti vlastite akcione planove te redovno izvještavati VSTV BiH o postignutom napretku.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

vizual preuzet sa unwomen.org

vizual preuzet sa unwomen.org