Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Odjel za sudsku dokumentaciju i edukaciju

Četvrti regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu

27.04.2017.

Delegacija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Centra za sudsku dokumentaciju VSTV-a učestvovala je u radu Četvrtog regionalnog foruma o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu koji je održan 17. i 18. marta 2017. godine u Tirani, Albanija, u organizaciji AIRE Centra i Civil Rights Defenders. Organizaciju forumu su podržali Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije, Vlada Švedske, Savjet za regionalnu saradnju i GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

Cilj Foruma je bio promoviranje implementacije Evropske konvencije o ljudskim pravima u regionu, zatim pružanje podrške regionalnoj saradnji u daljem razvoju vladavine prava i ljudskih prava i pružanje pomoći u procesu integracije regiona u EU.

Tema foruma bila je sloboda izražavanja i njena povezanost sa pravom na privatnost i pravom na pravično suđenje. Izlaganja su se prije svega fokusirala na slobodu izražavanja i pravosuđe, medijsko izvještavanje o sudskim stvarima, kao i govoru mržnje na internetu, u politici i u medijima.

Učešće na Četvrtom foruma uzeli su i sudije Evropskog suda za ljudska prava iz našeg regiona: Ledi Bianku (Republika Albanija), Ksenija Turković (Republika Hrvatska), Mirjana Lazarova-Trajkovska (Republika Makedonija), Nebojša Vučinić (Crna Gora) i Branko Lubarda (Republika Srbija), kao i predstavnici vrhovnih sudova i ustavnih sudova iz regiona, zatim predstavnici sudskih savjeta, direktori pravnih akademija i ustanova, zastupnici/agenti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, predstavnici nevladinih organizacija, kao i drugi istaknuti pravni stručnjaci.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Milena_Tiranafinal.jpg