Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Zajedničko saopštenje za javnost

17.04.2020.

VSTS/VSTV BiH i Ministarstva sigurnosti BiH


(Sarajevo, 15. april 2020. godine) – U prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog savjeta/vijeća Bosne i Hercegovine (VSTS/VSTV BiH) danas, 15. aprila 2020. godine, održan je sastanak ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i predsjednika VSTS-a/VSTV-a BiH Milana Tegeltije u vezi sa funkcionisanjem sigurnosnih i pravosudnih institucija za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 (korona) virusa u BiH.

Ministar Radončić i predsjednik Tegeltija razmijenili su informacije i razgovarali o više važnih tema vezanih za funkcionisanje i saradnju sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH za vrijeme pandemije, te zaključili sljedeće:

1. Sve sigurnosne i pravosudne institucije u BiH za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti uslijed pandemije ostvaruju svoju ulogu predviđenu Ustavom i zakonima.

2. Saradnja između sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH je na zadovoljavajućem nivou te odgovara svim izazovima vanrednih okolnosti.

3. Radi izbjegavanja štetnih posljedica po prava građana potrebno je hitno normativno urediti pitanje rokova u sudskim postupcima na nivou BiH, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH, u  skladu sa inicijativom VSTS/VSTV BiH.

4. Ministar sigurnosti BiH podržao je inicijativu VSTS/VSTV BiH za donošenje propisa na svim nivoima za omogućavanje on-line suđenja u BiH.

5. Ministar sigurnosti BiH i predsjednik VSTS/VSTV BiH pozvali su vještake obducente u Federaciji BiH na hitno započinjanje rada na obdukcijama u Federaciji BiH shodno tužilačkim           naredbama, smatrajući dalju opstrukciju rada na obdukcijama nedopustivom.

6. Današnji sastanak predstavlja jedan u nizu sastanaka koji će sigurno u budućnosti unaprijediti saradnju između pravosudnih i sigurnosnih institucija u BiH.


- kraj -


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

IMG_1728.JPG

IMG_1744.JPG